Монетизація Інстаграм: посібник для авторів контенту



Джерело – hootsuite.com

Як монетизувати Інстаграм? Існує багато способів монетизувати свою присутність в соцмережі. Причому, робити це можна цілком офіційно. Контент-мейкери здатні заробляти як інфлюенсери. Instagram зобов’язався витратити 1 мільярд доларів США до кінця 2022 року, щоб винагородити кріейторів та заохотити їх зробити соціальні мережі своєю роботою.

Інстаграм про підтримку кріейторів
Рис. 1 – Новина Інстаграм про підтримку кріейторів контенту від 14 липня 2021

Тож знаючи про нові функції монетизації, можна стати одним із перших користувачів та мати більше шансів заробити хороші гроші з її допомогою.

Як заробляти в Інстаграм в Україні у 2022, я писала в цій статті. Сьогодні розберемось з офіційними методами монетизації в Інстаграм. Переважно, це вбудовані опції самої платформи, котрі доступні в першу чергу користувачам в США. Тож якщо ви працюєте на ринок США, стаття вам дуже згодиться у роботі.

А ми сподіваємось, що невдовзі офіційні методи монетизації стануть доступні й в Україні, як вже 1.11.2022 вони стали доступні у Facebook.

Що таке монетизація в Інстаграм?

Монетизація Інстаграм — це отримання прибутку від свого профілю в соцмережі.

Монетизація Інстаграм може мати різні форми: від співпраці з брендами, отримання доходу від реклами у рілс, отримання підказок або випробування нової функції підписки в Instagram.

Проте існує ключова різниця між монетизацією та продажем. Для авторів контенту та інфлюенсерів монетизація облікового запису Instagram не означає продаж фізичних чи цифрових продуктів аудиторії. Це перед усім заробіток грошей за контент, котрий розміщується на соцплатформі: публікації, рілс чи історії.

Продаж продуктів та послуг безпосередньо в соціальних мережах (наприклад, через Instagram Shops або шляхом підключення онлайн-магазину до соціальних мереж) є соціальною комерцією. Але це не монетизація в цьому контексті.

Instagram – найпопулярніша платформа для монетизації створеного контенту. У 2021 році світовий ринок інфлюенсерів досяг рекордних 13,8 мільярдів доларів США, що вдвічі більше, ніж у 2019 році. Усі ці гроші призначені не лише для найбагатших знаменитостей.

Поглянемо на цифри, що наводить Statista:

  • 47% інфлюенсерів в Instagram мають від 5 000 до 20 000 підписників;
  • 26,8% – від 20 000 до 100 000;
  • 6,5% інфлюенсерів мають понад 100 000 підписників.

Багато людей вже отримують постійний дохід від Instagram та інших платформ. Ще не пізно приєднатися, оскільки попит на інфлюенс-маркетинг продовжує зростати. Майже 75% маркетологів в США зараз проводять кампанії для інфлюенсерів, а eMarketer прогнозує, що до 2025 року цей показник досягне 86%.

Прогноз щодо співпраці з інфлюенсерами від eMarketer
Рис. 2 – Прогноз щодо співпраці з інфлюенсерами від eMarketer

Як монетизувати обліковий запис Інстаграм: 7 способів

Існує 2 основних способи монетизації Instagram:

  1. спонсорований контент з джерел за межами Інстаграм;
  2. нові інструменти для кріейторів платформи;

Познайомимося ближче з 7 способами, як можна заробляти гроші в Інстаграм через вбудований функціонал платформи.

1. Співпраця з брендами

Імовірно, це перше, що спадає на думку, коли починається розмова про монетизацію Інстаграм або маркетинг інфлюенсерів. Бренд може платити вам за фото чи відео в стрічці, історію, рілс або будь-яку комбінацію вищезазначеного.

Ми всі бачили типову публікацію, спонсоровану Instagram, де інфлюенсер публікує стильний знімок продукту, розповідає, наскільки він чудовий, і позначає бренд.

Завдяки Reels ads та Stories, брендовий контент став більш креативним, цікавим та автентичним.

Співпраця з брендом як от вище — один із найпростіших способів монетизувати Інстаграм, оскільки ви тримаєте під контролем всі процеси:

  • зв’язок з брендом;
  • узгодження гонорару та умов рекламної співпраці;
  • кількість укладених угод.

Для цього потрібно мати трохи маркетингових знань та пристойну кількість підписників. Але почати співпрацювати з брендами може кожен.

Вимоги до кандидатів:

  • контент у стрічці або розповіді, який спонсорується через оплату або безплатний продукт, котрий повинен мати позначку будь-якою мовою Sponsored (Anzeige/Werbung, Реклама тощо);
  • FTC вимагає, щоб спонсорований вміст мав тег #ad або #sponsored;
  • немає особливих вимог щодо кількості підписників, хоча кожен інфлюенсер прагне мінімум до 10 000 в якості першої мети. Однак багато хто успішно укладає контракти з брендами з меншою кількістю фоловерів;
  • будьте готові пояснити брендам, чому вони повинні співпрацювати з вами та що саме ви пропонуєте (крім кількості підписників).

З приводу останнього пункту — зручно зробити окремий PR-акаунт чи хайлайтс зі статистикою акаунту. Наприклад:

Окремий акаунт для співпраці з брендами
Рис. 3 – Окремий акаунт для співпраці з брендами

Ще більше прикладів співпраці блогерів з підтвердженою репутацією – instagram.com/topbloggers.ua/

2. Програма афілійованого маркетингу

Що наразі ми звикли розуміти під програмою афіліат-маркетингу:

  • компанія пропонує блогеру прорекламувати якийсь продукт;
  • на цей продукт кріпиться посилання з utm-міткою;
  • за кожен продаж за цим реферальним посиланням блогер отримує винагороду.

Програма афіліат-маркетингу в Інстаграм працює так само, але функція ця є вже вбудованою. У 2021 році Instagram зробив дві важливі зміни, які значно розширили можливості монетизації:

  1. дозволили кожному додавати посилання в сторіс (раніше цю можливість мали лише користувачі з аудиторією 10 000+ підписників);
  2. запуск Instagram Affiliate.

Партнерський маркетинг існує майже стільки ж, скільки мережа інтернет. Ви ділитеся відстежуваним посиланням на рекламований продукт → клієнт купує за вашим посиланням → ви отримуєте комісію за перенаправлення продажу.

Ідеально для додавання партнерських посилань підходять Instagram Stories. Instagram дозволяє це, якщо ви повідомляєте своїй аудиторії, що це партнерське посилання.

Станом на початок 2022 року Instagram Affiliate все ще тестується, але компанія оголосила, що незабаром він стане доступним для кріейторів. По суті, Instagram створює власну партнерську мережу, де ви можете знаходити продукти в додатку, ділитися посиланням на них та отримувати комісію за продажі — без будь-яких зовнішніх партнерів або незручних Ctrl+C/Ctrl+V в дописах.

Програма для кріейторів Instagram Affiliate
Рис. 4 – Програма для кріейторів Instagram Affiliate

Instagram Affiliate – цікава функція, але не потрібно чекати, поки вона з’явиться. Ви можете почати заробляти гроші за допомогою партнерських посилань зараз.

Вимоги до кандидатів:

  • дотримуйтеся вказівок Instagram щодо вмісту та політики монетизації;
  • будьте чесними зі своєю аудиторією та повідомляйте, коли ділитеся партнерським посиланням (після запуску Instagram Affiliate автоматично додасть до рекламної публікації мітку «Придатне для отримання комісії»).

Робота з брендами та афілійований маркетинг — це обидва способи заробити гроші за допомогою облікового запису Instagram та вбудованих функцій платформи.

3. Використовуйте значки (донати) в прямих ефірах

Донатили хоч раз під час прямого ефіру на Youtube? Ось тут такий же принцип.

Під час відео в прямому ефірі глядачі можуть придбати те, що Instagram називає значками, щоб підтримати кріейторів. Глядачі можуть придбати кілька бейджів під час вашого прямого ефіру з кроком у 0,99, 1,99 та 4,99$. Після налаштування цієї функції вона автоматично стане доступною для всіх ваших Live-відео.

Оскільки це досить новий інструмент, не забудьте нагадати про це своїй аудиторії під час ефіру та подякувати тим, хто підтримує вас таким чином. Щоб використовувати значки, зайдіть у свій профіль та перейдіть до професійної інформаційної панелі. Перейдіть на вкладку Значки та ввімкніть її.

Професійний профіль Instagram з доступністю значків
Рис. 5 – Професійний профіль Instagram з доступністю значків

Після цього потрібно створити рахунок для прямого депозиту. Щоб його налаштувати, знадобиться номер SSN або EIN, а також інформація про банк або PayPal. Потім можна виходити у прямий ефір. І як це виглядає в прямому ефірі:

Значки в прямому ефірі
Рис. 6 – Донати у прямому ефірі Інстаграм

Коли глядачі купують значки, ви бачите сердечка біля їхніх імен користувачів. Ви також можете побачити загальну кількість придбаних значків і ваші загальні прибутки, а також прогрес у досягненні поставлених цілей. Щоб переглянути докладніші прибутки, торкніться Переглянути під час прямого ефіру. Щоб переглянути загальну кількість значків, будь-коли після завершення прямого ефіру перейдіть до розділу Значки на професійній інформаційній панелі. Загальна статистика виглядає так:

Застосування значків для заробляння в Інстаграм
Рис. 7 – Застосування значків для заробляння в Інстаграм

Значки існують із 2020 року, але все ще доступні тільки в США. Наразі Instagram тестує цю функцію з вибраними авторами в кількох інших країнах, зокрема у Великобританії, Франції, Іспанії, Італії, Німеччини, Японії, Австралії, Туреччині, Бразилії та Мексиці. В цих країнах значки доступні лише за запрошеннями.

Щоб скористатися значками прямо зараз, ви повинні:

  • перебувати в США;
  • мати обліковий запис Creator або Business (професійний чи бізнес);
  • мати принаймні 10 000 підписників;
  • бути старше 18 років;
  • дотримуватися правил партнерської монетизації та вмісту Instagram.

Обов’язково дякуйте підписникам за донати! Ваші фоловери й є ваш заробіток. Без аудиторії акаунт не розвиватиметься. Пам’ятаємо, що залучити нового клієнта складніше та дорожче, ніж утримати лояльного наявного.

4. Як заробляти на рілс? Увімкніть рекламу в Instagram Reels

До лютого 2022 року Instagram як спосіб монетизації пропонував відеорекламу In-stream. Це дозволяло брендам показувати рекламу до, під час та після відеопостів у профілі Instagram (раніше відома як IGTV-реклама). Це було щось на кшталт телевізійної реклами для Instagram, де автори отримували частину доходу від реклами.

Тепер, коли рілс стали основним фокусом відео в Instagram, платформа оголосила про припинення монетизації звичайної відеореклами. На зміну їй приходить нова програма розподілу доходів від реклами для рілс у 2022 році.

Instagram Reels — це спосіб №1 розширити акаунт, тож варто зосередитися на них зараз, ще до того, як буде запущено новий варіант монетизації.

Вимоги до кандидатів:

  • Instagram оновлюється досить часто. Перевіряйте оновлення платформи та підпишіться на їх обліковий запис @creators та профіль директора @mosseri;
  • для відео використовуйте співвідношення сторін 9×16 й переконайтеся, що будь-який важливий текст не прихований накладками застосунку;
  • ключовим елементом є створення оригінального вмісту для рілс або принаймні видалення водяних знаків з інших платформ у разі повторної публікації (насамперед, логотип TikTok).

5. Заробляйте проміжні бонуси

В рамках зусиль, спрямованих на залучення авторів на свої платформи та збереження існуючих, Meta оголосила про бонусні програми для контенту в Instagram та Facebook. Наразі вони доступні лише за запрошеннями.

Зараз діють 3 бонусні програми:

  1. Бонус за відеорекламу, який є одноразовою оплатою для вибраних американських авторів контенту, які реєструються на цю функцію. Як ми зазначали вище, цей тип монетизації реклами наразі закінчився для реєстрації, але незабаром буде замінений опцією монетизації реклами для рілс.
  2. Бонус за відео-значки в прямому ефірі, який винагороджує за досягнення певних етапів, як-от вихід у прямому ефірі з гостем.
  3. Літній бонус рілс, який винагороджує найпопулярніші рілс грошовими бонусами.

Може засмучувати те, що ці бонусні програми доступні не для всіх. Для участі потрібне запрошення. Як та за що його отримати? Регулярно публікувати високоякісний цікавий контент, який подобається вашій цільовій аудиторії, і використовувати формати фаворитів застосунку насамперед рілс.

Вимоги для кандидатів:Конкретні бонусні програми Instagram доступні лише за запрошеннями. Щоб отримати право на ці чи майбутні можливості, найкраще почати серйозно ставитися до свого розвитку Instagram, постійно публікуючи класний контент.

6. Увімкніть підписки в Instagram

Ще одна нова функція 2022 року – Instagram оголосив про запуск підписок. Підписки вже доступна на дочірній платформі Facebook з 2020 року, підписка в Instagram дозволяє вашим підписникам вносити щомісячну плату, щоб підтримати ваші зусилля та отримати доступ до ексклюзивного контенту безпосередньо в Instagram. Як бачимо, це ще один з варіантів донатів кріейторам.

Наразі вона знаходиться в стадії тестування і не відкрита для публічного зарахування, але очікується, що вона буде відкрита найближчим часом. Це буде неймовірно цінна можливість з багатьох очевидних причин:

  • постійний передбачуваний щомісячний дохід;
  • можливість продавати його вашій наявній аудиторії, яка з більшою ймовірністю перетвориться на платних підписників;
  • розвивайте свій бізнес за допомогою нових інструментів та пропозицій для цієї основної групи прихильників фоловерів.

Що з цього найцікавіше? Заробляти на підписках може кожен. Якщо у вас вже є аудиторія в Instagram й людям подобається те, що ви робите, робіть більше! Запитайте, що люди хочуть бачити від вас і чому вони стежать за вами. Якщо це відповідає вашій автентичності та баченню бізнесу, дайте їм те, що вони хочуть. Маркетинговий план для бізнесу, що працює за підпискою, насправді дуже простий.

На відміну від методів монетизації, які залежать від кількості переглядів або наявності кращого контенту, ніж в інших, ви контролюєте зростання кількості підписників. Неважливо, скількох людей ви рекламуєте, якщо у вас є правильна пропозиція для заохочення підписок. І на відміну від конкуренції з контентом інших людей, ви завжди контролюєте свою пропозицію та свій маркетинговий план.

Вимоги до кандидатів:

  • Станом на березень 2022 року ця функція недоступна для реєстрації. Як і в інших функціях монетизації Instagram, очікуйте, що спочатку вона стане доступною для авторів із США, а потім пошириться на інші країни.

7. Майбутні можливості монетизації Instagram

Хоча офіційно нічого не було оголошено, генеральний директор Instagram Адам Моссері зазначив, що кріейторів Instagram чекає ще більше в майбутньому. Джерело навіть повідомило, що Instagram вивчає можливість створення NFT-маркетплейсу в додатку.
Нещодавно Моссері сказав: Ми будемо постійно зосереджені на тому, щоб робити все можливе для спільноти кріейторів. Очікуйте почути більше протягом 2022 року, оскільки Instagram нарощує інструменти для творців, зокрема нову Creator Lab.

Скільки можна заробити на монетизації Instagram?

Багато. Сума залежить від багатьох факторів.

Дійсно немає 100% надійних показників, які б показували, скільки кріейтори заробляють в Instagram, було проведено кілька опитувань на цю тему:

  • Середня ставка за один спонсорований допис в Instagram від кріейторів із 100 000 до 1 000 000 підписників коливалася від 165 до 1 800$.
  • Дохід від партнерського розміщення дуже різниться, і деякі кріейтори заробляють 5000 доларів США на місяць лише за партнерські посилання.
  • Виплати за бонусною програмою Instagram дуже різняться, хоча один із впливових людей розповів Business Insider, що отримав бонус у розмірі 6000 доларів від Instagram за один місяць за публікацію високоефективних роликів.
  • А як щодо мегазірок? Найбільш високооплачуваними інфлюенсерами в Instagram є: Кріштіану Роналду на першому місці з 1,6 мільйона доларів за пост, Дуейн Джонсон з 1,5 мільйона доларів за пост та Кендалл Дженнер з 1 мільйоном доларів за пост.

Та для нас більш реалістичним прикладом є кріейтор із 13 000 підписників в Instagram, який заробляє близько 300 доларів США за спонсорований ролик.

Дані щодо прибутків інфлюенсерів в Інстаграм від Statista
Рис. 8 – Дані щодо прибутків інфлюенсерів в Інстаграм від Statista

На жаль, расизм та упередженість впливають на те, скільки заробляють творці на всіх платформах. Adesuwa Ajayi заснував акаунт @influencerpaygap, щоб виявити різницю в оплаті світло- та темношкірих авторів в Інстаграм. Знання того, що пропонують бренди для різних видів контент-кампаній, дозволяє кріейторам встановлювати більш обґрунтовані розцінки, і, що ще важливіше, — темношкірим чи кріейторам іншого кольору шкіри отримувати рівну оплату праці.

Як бачите, заробіток в Інстаграм — це не простий розрахунок. Тож скільки ви повинні брати за роботу з брендом?

Існує старе емпіричне правило, яке говорить, що гарною відправною точкою є 100 доларів США за 10 000 підписників для спонсорованої публікації в стрічці. Тепер, маючи такі творчі можливості, як рілс, відео, сторіс тощо, цього здається достатньо? Hootsuite стверджують, що ні.

Ще один популярний метод – тарифікація вартості в залежності від коефіцієнта залучення (ER) акаунту.

Що розуміють під залученням?

Залучення – це загальна кількість лайків, коментарів, поширень та збережень. Отже.

Середня ціна за публікацію IG (CPE) = Середня кількість нещодавніх взаємодій x 0,16$

Переважна більшість інфлюенсерів у формулі розрахунку використовують цифру від 0,14 до 0,16$.

Тож, якщо середня кількість ваших останніх публікацій налічує:

  • 2800 лайків;
  • 25 репостів/шерів;
  • 150 коментарів;
  • 30 збережень.

Тоді ваш розрахунок буде таким: 3005 x 0,16$ = 480,80 $ за публікацію.

*під середнім значенням розуміють кількість показників за певний проміжок часу (тиждень, місяць і т. д.).

Ніколи не пізно монетизувати свій контент в Instagram. Сподіватимемось, що всі можливості цього підключать й Україні, а не тільки США та Європі. А поки що працюємо з тим, що є: співпрацюємо з брендами та інфлюенсерами й вмикаємо таргетовану рекламу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: