Вплив апдейтів Google-2021 на SERP



Апдейтами Google називають періодичні оновлення результатів видачі у пошуковій базі. Вони змінюють позиції сайтів на конкретні запити, пропускають у видачу нові сторінки. Рейтинг веб-ресурсів може суттєво змінюватися через зміну позицій конкурентів, запровадження нових алгоритмів ранжування чи зміни старих. Глобальні оновлення ядра можуть змістити сайт з ТОПу надовго.

Цього року Google викотив таку кількість апдейтів, що фахівці не одразу зорієнтувалися, як реагувати на зміну результатів у видачі. Більша частина їх припала на літо, але й осінь вже показала, що співробітники компанії не сидять склавши руки.

1. Пошукова видача та апдейти: взаємозв’язок

Навіщо потрібні періодичні Google Update, розібралися – для збереження релевантності інформації. Видача повинна залишатися актуальною, щоб користувачі отримували повні та достовірні відповіді на свої запитання. Більш складно доводиться тим нішам, у яких рідко змінюється актуальність матеріалів: на сайтах із вічнозеленим контентом рідше виробляються доробки та покращення. Ті ресурси, де посилальний профіль є авторитетним, а над сайтом постійно працюють, зазвичай рідше страждають від просадок та інших наслідків оновлень.

На те, щоб якісно впровадити апдейти Гуглу, системі в середньому потрібно близько двох тижнів, але часто кінцевий результат можна спостерігати лише через кілька тижнів. Допомагають відстежити зміни, що відбулися, спеціальні сервіси, на які й буде посилання при запозиченні зображень.

Цього року було ціле літо гугл-оновлень – за червень-серпень 2021 у Google було цілих 5 апдейтів основного алгоритму:

  • перша частина Core Update – у червні;
  • Page Experience Update, дві частини Spam Update та друга частина Core Update – остаточно викотили у липні;
  • оновилися принципи формування сніпетів у видачі – у серпні.

Слід згадати й про значне збільшення волатильності видачі Google у жовтні, що спровокувало падіння трафіку на 30%, але офіційним апдейтом це так і не назвали.

2. Вплив Core Update

Оновлення ядра основного алгоритму, як ми пам’ятаємо, пройшло у двох частинах – зайнявши червень та липень, апдейт був зорієнтований на покращення сторінок результатів пошуку.

Дані по червневому апдейту: по галузях безліч змін як десктопних, так і мобільних, помічено в секторах Здоров’я, Транспорт, Тварини, Наука та подорожі. До списку індустрій, які суттєво програли від оновлення у мобільній видачі за апдейт Гугл червень 2021, потрапили Нерухомість, Краса та фітнес, Люди та суспільство. Найбільше зростання популярності спостерігалося на сайтах у секторах Продукти харчування та напої, Право та уряд, Інтернет та телекомунікації.

Вплив апдейтів Google на SERP. Найбільш постраждалі індустрії, червень, Semrush

Рис. 1 – Найбільш постраждалі індустрії, червень (Джерело – Semrush)

Вплив апдейтів Google на SERP. Найуспішніші індустрії, червень, Semrush

Рис. 2 – Найуспішніші індустрії, червень (Джерело – Semrush)

Липневий апдейт ядра алгоритмів: цього разу підвищення волатильності рейтингу було менш різким і торкнулося Права та уряду, Охорони здоров’я та туризму, Ігор. Найсильніше дісталося індустріям Нерухомість, Шопінг, Наука та Тварини. А найменший розрив між June Core Update Google та липневим оновленням у таких секторах Шопінг, Нерухомість, Спільноти Інтернету, Робота та освіта, Мистецтво та розваги.

Вплив апдейтів Google на SERP. Найбільш постраждалі індустрії, липень, Semrush

Рис. 3 – Найбільш постраждалі індустрії, липень (Джерело – Semrush)

Вплив апдейтів Google на SERP. Найуспішніші індустрії, липень, Semrush

Рис. 4 – Найуспішніші індустрії, липень (Джерело – Semrush)

Сектору Бізнес та промисловість дісталися втрати від -30 до -70 позицій.

3. Результати Page Experience Update

Новий алгоритм ранжування Google, спрямований на зручність користування, приніс зміни користувачам інтернету:

  • наявність Core Web Vitals – індексу швидкості завантаження сайту у звіті Google Search Console;
  • підвищення зручності серфінгу на мобільних пристроях;
  • використання HTTPS-протоколу передачі даних, що підвищує безпеку;
  • припинення маркування спеціальним піктограмою прискорених мобільних сторінок (AMP).

4. Впровадження Spam Update

Наприкінці червня представили оновлення алгоритму Google, який має почистити видачу від спаму. Змінилася архітектура алгоритму плюс система стала більш ефективно виявляти спам за допомогою штучного інтелекту. Google назвав це “інтелектуальним механізмом боротьби зі спамом”.

Як би там не було, пошукові системи не зафіксували значних коливань видачі. Вебмайстрам сайтів, які не порушують безпеку користувачів, не варто турбуватися.

Вплив апдейтів Google на SERP. Неістотні коливання видачі, Cognitive SEO

Рис. 5 – Неістотні коливання видачі (Джерело – Cognitive SEO)

Link Spam Algorithm Update (друга частина)

Мультимовне google-оновлення, спрямоване на чищення спаму, було запущено через 2 тижні після оновлення ядра ранжування. Алгоритм Link Spam Update торкнувся сайтів, які використовують «посилальний спам».

Основним попередженням від Google звучало повторне оцінювання посилань на сторінках – наявність посилань з неякісними матеріалами гарантовано знизить пошуковий рейтинг. Тільки ті веб-ресурси, які коректно позначають зовнішні посилання, використовуючи nofollow і sponsored, зберегли позиції.

Вплив апдейтів Google на SERP. Зафіксовані коливання апдейту, Rank Ranger

Рис. 6 – Зафіксовані коливання апдейту (Джерело – Rank Ranger)

5. Зміни сніпетів у видачі

У серпні 2021 року Google змінив алгоритм формування тайтлу – у багатьох текстах почали довільно змінюватись назви. Якщо раніше відображався заголовок з метатегу title, то в даному випадку система почала додавати до заголовків фрагменти тексту сторінки та назву веб-ресурсу. Вміст веб-сторінки став сильніше впливати на новий тайтл. Це стало приводом для занепокоєння, але суттєвих вагань знову ж таки не справило.

Загалом картина показників апдейтів за літо виглядає так:

Вплив апдейтів Google на SERP. Зафіксовані коливання за 3 місяці, Algoroo

Рис. 7 – Зафіксовані коливання за 3 місяці (Джерело – Algoroo)

6. Google Search Ranking Algorithm Update

Жовтневий сплеск активності зафіксували послуги вимірювання стану SERP.

Вплив апдейтів Google на SERP. Зафіксовані коливання у жовтні, Mozcast

Рис. 8 – Зафіксовані коливання у жовтні (Джерело – Mozcast)

Вплив апдейтів Google на SERP. Зафіксовані коливання у жовтні, RankRanger

Рис. 9 – Зафіксовані коливання у жовтні (Джерело – RankRanger)

Втім, показники вимірів, зроблені за допомогою інструментів дослідження SEO-платформами SEMrush, RankRanger, Moz та іншими, не стали підставою для підтвердження осіннього апдейту. Відбулися лише активні обговорення на форумах.

7. November-2021 Spam Update

На цьому тижні закінчилося розгортання четвертого в 2021 році, November Spam Update, пов’язаного зі спамом, а якщо точніше – з контентом, який не відповідає правилам Google. Рекомендації щодо забезпечення якості, на які посилалися фахівці, знаходяться у Довідці.

Як показали інструменти відстеження, при November 2021 Spam Update жодних значних змін не сталося. Не було помічено ані трясінь, ані просадок.

Вплив апдейтів Google на SERP. Дані на початку листопада, Mozcast

Рис. 10 – Дані на початку листопада (Джерело – Mozcast)

8. Підведемо підсумки

Хоч би як вплинули на видачу вашого веб-ресурсу апдейти Гуглу 2021, у ваших силах мінімізувати ймовірність негативних наслідків.

Частина рекомендацій залишається універсальною – сайтам бажано дотримуватися їх для виходу в ТОП незалежно від того, чи випускає Google оновлення:

  1. Заливати на ресурс лише якісний контент та систематично оновлювати його.
  2. Працюйте над швидкістю сайту.
  3. Не припиняти моніторинг цих конкурентів, аналізувати зарубіжні сайти вашої тематики.
  4. Технічно оптимізувати сторінки, виділятися у своїй ніші.
  5. Якщо проблема у сніпетах, то пропишіть основний зміст тексту в заголовках, видаліть назву сайту з title та метатегів таперевірте, чи не продублюються в них ключі.
  6. Слідкуйте за метриками сайту. Будь-яка статистика в цифрах є дуже інформативною.

Якщо ж сталася просадка трафіку, від якої сайт довго не «приходить до тями», то допоможуть відповіді на такі запитання:

  1. Просів весь сайт, окремі сторінки чи їх типи?
  2. Хто із конкурентів вирвався вперед, які сторінки, за рахунок чого? Що є в їхньому контенті того, чого не вистачає вам?
  3. Проекспериментуйте протягом тижня з метатегами: змінюйте заголовки та ключі та фіксуйте результат. Заголовок якої довжини дав більше конверсій, за якими ключами із пошуку прийшли відвідувачі?

Тільки комплексна та систематична робота допоможе розібратися, як апдейти Google працюють безпосередньо для вашого сайту!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: