Склікування реклами




Склікування реклами – це шахрайський спосіб конкуренції у контекстній рекламі. Суть склікування полягає в натисканні на оголошення з метою витратити бюджет рекламодавця. Важливо те, що це не випадкові кліки, саме навмисна накрутка – зниження позицій конкурента нечесним шляхом, фактично провал його рекламних кампаній.

За допомогою склікування реклами конкурентів рекламодавці намагаються знизити їхні позиції у рейтингу (пошукової видачі чи банерів), щоб бюджет витрачався, а конкретні оголошення не показувалися та конверсій не було. І тому спеціально наймають працівників, або створюють програми, що виконують накрутку замість людей. Очевидно, що це незаконні дії, і нехай законодавство ще не напрацювало практики ефективної боротьби з цим видом злочину, його можна вважати підвидом фінансового шахрайства за допомогою інтернет-технологій. Тому у професійному середовищі склікування називають також клік-фродом від англ. fraud – шахрайство.

Найчастіше накрутка кліків зустрічається в тих конкурентних сферах бізнесу, де багато трафіку, комерційний попит є і вартість кліку – висока. Наприклад, часто торкається фінансова тематика, також атакам піддаються популярні сайти з продуктами харчування та товарами для сім’ї. Крім того, clickfraud буває ручного та автоматичного типу. Перший виконується непрофесіоналами, його легше виявити пошукачам та компенсувати рекламодавцю витрати. Другий використовує боти та спеціальні програми для склікування реклами. Тут багато що залежить від витонченості алгоритму.

1. Причини склікування реклами

Причин для такого шахрайства у несумлінних бізнесменів насправді багато.

  1. Конкуренції за ключові слова стає менше – отже, реклама шахраїв набирає популярності, можна знизити власні витрати на кліки.
  2. Витрати реклами в конкурентів підвищуються, але заодно вона не сягає цільової аудиторії – тобто споживач не бачить оголошень.
  3. У шахрая збільшується трафік та підвищуються позиції у видачі, при цьому дії не вимагають великих зусиль.

2. Як зрозуміти, що вашу рекламу склікують

Помітити, що з вашою рекламою щось не так, досить легко, якщо уважно аналізувати дані кампаній і відстежувати зміни.

По-перше, денний рекламний бюджет швидко закінчується, отже, без видимих ​​причин постійно припиняється кампанія Google Ads. Якщо перед цим не було відзначено будь-яких внесених коригувань, які могли б вплинути на поведінку користувачів, то справа може бути в діях конкурентів. Втім, іноді недійсні кліки показують лише те, що кампанія налаштована не дуже коректно та потребує змін.

По-друге, якщо багато неякісних кліків з’явилося в рекламних кампаніях, це теж недарма. Мабуть, це умисні дії конкретних людей. Особливо, якщо перехід на сторінку відбувся буквально на 1-2 секунди. Після цього відвідувач одразу залишає сайт. Можливо, тут орудував бот для склікування реклами.

По-третє, показовим буде природний сезонний попит на ваш товар чи послугу. Дані з вашого сайту не повинні перевищувати середньостатистичний показник. І якщо середня затребуваність за рік, за вашими даними, сильно відрізняється від наявних на даний момент, це теж привід задуматися.

По-четверте, ознака склікування конкурентів – якщо з геотаргетингом компанії не співпадає джерело трафіку. Не може приходити безліч споживачів звідти, де запропонованих товарів чи послуг немає.

Таким чином, співвіднесемо наявність у Google Ads високого рівня відмов при підвищеній кількості кліків та відсутності конверсій. Поєднання всіх цих факторів і скаже про те, що справа у фрод-атаках.

3. Як викручуються шахраї

Відрізняти сумлінні кліки від шахрайських стає все складніше.

1. Час, проведений ними на сайті, завжди різний. Вони імітують звичайних користувачів, отже, намагаються поводитися так, щоб не підпадати під закономірності.

2. Ті IP-адреси, з яких здійснюються переходи, також не повторюються.

3. Боти, які склікують рекламу, можуть з’являтися на сайті цілодобово, закономірності їхнього відвідування складно виокремити – відвідують різні ресурси з різних пристроїв, як стаціонарних, так і мобільних.

4. Як захиститися від склікування

Ряд заходів користувач може прийняти самостійно. Для цього йому доведеться проаналізувати ті критерії в Google Ads, які несуть великий потік трафіку, і по одному виключати їх. Наприклад, з яких браузерів найбільше переходів на сайт, з якого регіону приходить багато відвідувачів і т.д.

Коли буде зрозуміло, які сегменти задіяні у склікуванні, доведеться створити аудиторії тих, хто шахрайствує, і працювати з ними окремо – встановити коригування, що знижують, на них і на аудиторію зі схожими критеріями.

Якщо є конкретні ділянки, схильні до склікування реклами – оголошення або ключові слова – відключайте саме ці осередки в рекламній кампанії. Вимкніть з показу ресурси, з яких надходить нецільовий трафік, забороніть показ за певними IP-адресами. Нижче наведено приклад такого виключення.

Склікування, виключення IP-адрес

Рис. 1 – Виключення IP-адрес у Google Ads

Можна також скористатися іншими тимчасовими способами:

  • запустити нову кампанію з іншими ідентифікаторами;
  • включати та вимикати рекламні кампанії у різний час;
  • додати до списку мінус-слова, щоб зробити пошук більш точним.

Можна перевірити за IP за допомогою міток рекламних систем: так, увімкнення авторозмітки GCLID у рекламному кабінеті Google Ads додає в URL оголошень параметр для відстеження офлайн-конверсій та ефективності. Це дозволяє визначити кампанію, вартість кліку та ключове слово, пов’язане з переходом на сайт. Аналогічно чинить Facebook, при натисканні URL автоматично додаючи до нього адреси сторінок. Ця позначка виглядає як FBCLID.

Не тільки самі рекламодавці активно шукають способи боротьби зі склікуванням – у цьому зацікавлені й пошукові системи, оскільки на їхній репутації це теж позначається. Так, центр якості реклами від Google відстежує кліки по кожному оголошенню та виявивши підозрілу поведінку, автоматично повертає рекламодавцю вартість кліку.

Що стосується захисту від склікування, то методи Google постійно удосконалюються, вони поєднують у собі ручні та автоматичні способи фільтрації. Сумарно враховується понад двадцять параметрів, і кожен з них впливає по-своєму. Показникам надають коефіцієнти. Кожен новий клік наново аналізується та параметри перераховуються. Якщо алгоритми пошуковика вирішили, що цей клік є недійсним, система відстеження його відфільтрує, не врахує в статистиці і не спише за нього кошти.

У Google Ads є Форма оцінки якості кліків, в якій користувач може описати свою проблему і залишити контактні дані для зв’язку. Захист від склікування Ads передбачає, що ви надасте копії ваших веб-журналів або інших даних відстеження, де наведені відомості. Фахівець зв’яжеться з вами одним із трьох зазначених у формі способів.

Оцінка якості кліків, форма Google

Рис. 2 – Форма Google для оцінки якості кліків

5. Програми від склікування реклами

Також можна скористатися спеціальними сторонніми сервісами для захисту від clickfraud. Програми від склікування реклами бувають досить ефективними для того, щоб виявити недійсні кліки та користувачів, що насторожують.

Критерії, як вибрати хороший сервіс:

  1. Наявність безкоштовного тестового періоду – він дає зрозуміти, чи є потреба постійної боротьби з атаками, чи допоможуть сервіси вам.
  2. Інтеграція із веб-ресурсом без залучення розробника.
  3. В ідеалі сервіс повинен відстежувати та банити не тільки IP, але й пристрої, з яких йде склікування.
  4. Можливість відстежити частку фроду з майданчиків у КМС.
    Непогано себе показали clickfraud.ru та clickcease.com. Зокрема, останній лідирує за популярністю. Його переваги – інтуїтивний інтерфейс, блокування IP, з яких склікують рекламу та багато інших позитивних властивостей. Нижче наведено скріншот аналітики у цій програмі.
Аналітика кліків за допомогою Clickcease

Рис. 3 – Скріншот з сервісу Clickcease: аналітика відвідувачів та кліків

Таким чином, від склікування неможливо захиститися заздалегідь, але вчасно розпізнати та перемогти цю проблему цілком реально. Нехай і немає універсального способу боротьби з цією неприємністю, але кожен рекламодавець може вберегти свою рекламу від нецільового трафіку, а бюджет від зливу коштів.

Ви зрозумієте, що завдання вирішено, коли сплески трафіку на вашому сайті будуть урізані, а витрата бюджету скоротиться до попередніх показників. Ваші інвестиції в рекламу повинні окупитися за менших витрат. Уважність до динаміки змін ваших рекламних кампаній ніколи не завадить.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: