Як оцінити якість SEO-трафіку за допомогою Google Analytics



Переклад статті – Анна Бондар

Автор: Адріана Штейн (Adriana Stein) – засновник та голова digital-агентства AS Marketing, Німеччина

Джерело – moz.com

Перш ніж поринути в різні показники, важливо усвідомити, що ваші бізнес-цілі унікальні для вашої компанії. Тому спосіб їхнього вимірювання ефективності повинен це відображати.

Наступні кроки – розібратися, що означає якісний трафік для вашого сайту, а потім оцінити, як користувачі взаємодіють з вашим контентом.

Щоб краще зрозуміти, що вважається якісним трафіком, ми розглянемо різні показники Google Analytics, які допоможуть вам створити надійну SEO-стратегію.

1. Чому якість трафіку має значення для успіху SEO?

Якісний трафік – це те, що прискорює успіх бізнесу, особливо це стосується оптимізації контенту після публікації.

Припустимо, що ваш блог відвідують 200 людей на місяць з коефіцієнтом конверсії 1%, що призводить до двох лідів. Покращуючи якість трафіку, ви також збільшуєте коефіцієнт конверсії та кількість лідів:

  • трафік: 200;
  • коефіцієнт конверсії: 4%;
  • ліди: 8.

Це говорить про те, що лояльні відвідувачі набагато активніші, отже, більш прибуткові, ніж помірковано зацікавлені користувачі. Оновлення Page Experience, недавно запущене Google, ще більше підкріплює це твердження. Ми бачимо, що те, як споживачі взаємодіють із сайтом, впливає на зростання бізнесу.

2. Як виміряти якість органічного трафіку в Google Analytics?

Ось основні показники, на які варто звернути увагу:

  1. Показники залучення: час перебування на сайті, кількість сторінок за сеанс, показник виходів.
  2. Показники конверсії: коефіцієнт конверсії, надіслані форми, виконання інших цільових дій.
  3. Показники релевантності: показник відмов, геолокація користувачів, нові відвідувачі й ті, що повернулися.

Розглянемо докладніше.

3. Показники залучення

Час перебування на сайті

Цей показник вимірює час, який користувач проводить на сайті – незалежно від того, чи виконує він якісь дії. Наприклад, у користувача відкрито декілька вкладок, але він не обов’язково використовує їх всі одразу — Google Analytics фіксує час, протягом якого вкладки були відкриті.

Фактично Google підраховує сеанси тривалістю до 30 хвилин без переходу відвідувача на інші сторінки. Але як тільки позначка часу сягне 30 хвилин, цей сеанс буде зарахований як відмова. Знаючи це, стає ясно, що не кожен користувач, який зайшов на сайт, виявляє високу активність.

У цілому чим більше часу користувач проводить на вашому сайті, тим краще. Це вказує на те, що ваша SEO-стратегія визначила той контент, який заслуговує на увагу.

Крім того, структура сайту допомагає користувачам не тільки знайти потрібну інформацію, але й дізнатися більше про інші теми або послуги, які ви можете запропонувати.

Гарний показник часу на сайті вказує на:

  • якісний контент;
  • добру архітектуру сайту;
  • правильне перелінкування;
  • гарний UX-дизайн;
  • якісний трафік, який зацікавлений у ваших товарах та послугах.

Щоб встановити ефективні цілі, ви можете виміряти час на сайті разом із наступною метрикою – «Сторінок за сеанс».

Так, користувачі, які проводять в середньому чотири хвилини на сайті та переглядають щонайменше дві сторінки за сеанс, більш схильні залучитися до взаємодії з вашим контентом.

Щоб знайти цей показник, натисніть «Аудиторія» > «Огляд» > «Середня тривалість сеансу».

Оцінка якості трафіку GA, показник залучення "Час перебування на сайті"

Рис. 1 – Показник «Час перебування на сайті»

Кількість сторінок за сеанс

Ця метрика показує середню кількість сторінок, які користувач переглянув за один сеанс. Це один з найважливіших поведінкових показників в Google Analytics, оскільки він вимірює глибину перегляду сайту.

Чим більше сторінок користувач переглядає, тим більше він зацікавлений у контенті. Як правило, перша сторінка, на яку потрапляє користувач – головна, але потенційний прибуток знаходиться на сторінках ваших послуг або товарів/продуктів.

Таким чином, щоб отримати якісний трафік, потрібно прагнути мати в середньому щонайменше дві сторінки за сеанс.

Якщо ви не бачите цього результату, потрібно почати досліджувати, що не працює. Можливо, ви націлилися не на ті ключові слова, або ваша аудиторія знаходиться в іншій країні, тому ці користувачі «зіскакують».

Якщо відвідування сайту обмежується головною сторінкою, то, можливо, вона неправильно перелінкована з іншими сторінками, надто повільно завантажується або загальна структура сайту не зовсім зрозуміла для користувачів.

Поліпшіть ці аспекти, якщо необхідно, та простежте за змінами в поведінці аудиторії. Часто чим простіше переміщатися сайтом, тим краще.

При перегляді кількості сторінок за сеанс ми рекомендуємо сегментувати сторінки на основі каналу, щоб бачити, які потоки мають більший вплив, і посилювати роботу з ними.

Щоб знайти цей показник, натисніть «Огляд джерел трафіку»:

Оцінка якості трафіку GA, показник залучення "Кількість сторінок за сеанс"

Рис. 2 – Показник «Кількість сторінок за сеанс»

Показник виходів

Показник виходів – це відсоток переглядів певної сторінки, які виявилися останніми у сеансі. На відміну від показника відмов (про який ми поговоримо пізніше), ця метрика каже, що користувач залишив одну сторінку та перейшов на іншу. Давайте розглянемо на прикладі.

Допустимо, новий відвідувач заходить на вашу головну сторінку, але хоче дізнатися більше, тому переходить у ваш блог. Він витрачає деякий час на читання вашого контенту і не знаходить те, що йому потрібно, тому він йде. Ця інформація відображається у відсотках у розділі «Контент сайту» > «Всі сторінки» > «Показник виходів».

Оцінка якості трафіку GA, показник виходів

Рис. 3 – Показник виходів

Якщо показник виходів високий, слід звернути увагу на такі елементи як:

  • текст сайту;
  • зображення/відео;
  • час завантаження сайту;
  • дизайн сторінки.

Працюйте з одним елементом за раз і аналізуйте результати кожної зміни, доки цей показник не почне покращуватись.

Деякі сторінки за своєю природою мають вищий показник виходів, ніж інші – наприклад, політика конфіденційності та сторінка з контактною інформацією (зазвичай користувачі знаходять ці відомості в Google без переходу на сайт).

Однак якщо вам вдасться знизити показник виходів для сторінок послуг, публікацій у блозі та/або сторінок товарів, налаштувавши ті компоненти, про які ми щойно говорили, то ви отримаєте якісніший трафік і більше конверсій.

Тепер, коли ми розібралися з показниками залучення, давайте розглянемо докладніше показники конверсії.

4. Показники конверсії

Коефіцієнт конверсії

Google Analytics підсумовує всі цільові дії на сайті та розраховує загальний коефіцієнт конверсії. Тим не менш, подумайте над тим, щоб аналізувати кожну ціль окремо. Таким чином ви зможете бачити, як вони працюють, які цілі досягаються, а які необхідно скоригувати.

Для цього перейдіть в «Конверсії» > «Цілі» та виберіть ту ціль, яку ви хочете проаналізувати, з випадаючого меню. Починаючи звідси, ви зможете бачити коефіцієнт конверсії для конкретної цілі.

Оцінка якості трафіку GA, коефіцієнт конверсії

Рис. 4 – Коефіцієнт конверсії

Тепер давайте подивимося, яку роль у цьому сценарії відіграє органічний трафік.

Як дізнатися, чи допомагає органічний трафік досягти цілей конверсії? Якщо, наприклад, коефіцієнт конверсії знизився, а органічний трафік збільшився, можливо, ви націлилися не на ті ключові слова, що призвело до залучення менш кваліфікованих відвідувачів на сайт. Далі вам потрібно буде проаналізувати, які ключові слова необхідно замінити (підказка: знайдіть у Google Search Console ключові слова з найвищим CTR).

Відстежуючи коефіцієнт конверсії за кожною ціллю через окремі джерела трафіку, ви можете приймати ефективніші рішення щодо оптимізації, отже, отримувати якісніші ліди.

Надіслані форми

Ми також рекомендуємо налаштувати відстеження подій для надсилання форм, щоб ви мали більш чітке уявлення про те, що користувачі роблять на сайті. Відстеження відправок форм дозволяє розуміти, як саме користувачі переміщуються на сторінку форми, та покращити цей процес.

Повертаючись до SEO, зазначимо: взаємозв’язок між надсиланням форм та якістю органічного трафіку дуже схожий на коефіцієнт конверсії. Відправка форми розглядається як цільова дія, яку користувачам пропонується виконати. Якщо великий відсоток ваших відвідувачів не заповнює форму, це вказує на те, що вони не залучені і, отже, не є тими користувачами, на яких ви повинні орієнтуватися. Якщо це так, переоцініть тип запитуваної інформації, зручність використання форми та загальний UX сторінки, щоб зробити її більш актуальною та такою, що залучає.

Щоб відстежувати відправку форм, відкрийте вкладку «Адміністратор», виберіть потрібне представлення, а у стовпці «Представлення даних» натисніть «Цілі».

Оцінка якості трафіку GA, показник конверсії, стовпець "Цілі"

Рис. 5 – Стовпець «Цілі»

Виконання інших цільових дій

Ви також можете налаштувати такі цілі, як пробна підписка, підписка на розсилку новин, завантаження електронних книг або тематичних досліджень (і це лише деякі з них). Ви можете відстежувати ці цілі за часом, подіями, сторінками або URL-адресою.

Наприклад, якщо ви нещодавно опублікували на своїх сторінках у соціальних мережах інформацію про можливість безкоштовно завантажити якусь інформацію, ви можете встановити ціль і точно визначити, які пости принесли найбільше трафіку, відслідкувавши ті, що спрацювали краще.

Як згадувалося раніше, відстеження різних цілей допомагає краще зрозуміти аудиторію, а також те, як вона взаємодіє з вашим сайтом. Таким чином ви зможете визначити канали, які найкраще підходять для загального просування, а також способи інтеграції UX та дизайну контенту у вашу SEO-стратегію.

Хибні конверсії

Крім відстежування приведених вище показників, не менш важливо переконатися, що ви не спотворюєте свої дані через хибні конверсії.

Неточності у вашому наборі даних можуть викликати ряд проблем і призвести до неправильних висновків про ваш трафік та його якість. Враховуючи такі помилкові дані, ви можете прийняти неправильне рішення та впровадити хибну SEO-стратегію для свого сайту.

Щоб ще раз перевірити цілі, які ви встановили, перейдіть на вкладку Конверсії > Цілі > Зворотний шлях до цілі (Reverse goal path). Там ви зможете визначити, де відбуваються конверсії, і якщо з’являються хибні сторінки, це може бути ознакою того, що ви використовуєте неправильні дані для цілей.

Оцінка якості трафіку GA, "Цілі" на вкладці "Конверсії"

Рис. 6 – «Цілі» на вкладці «Конверсії»

Оцінка якості трафіку GA, коефіцієнт конверсій, зворотний шлях до цілі

Рис. 7 – Зворотний шлях до цілі

5. Показники релевантності

Геолокація користувачів

Щоб знайти географічне розташування вашої аудиторії, прокрутіть до «Аудиторії» ліворуч, знайдіть «Геодані» і, нарешті, «Місцеположення».

Тут ви знайдете всі країни, з яких приходять користувачі, дані про їхню поведінку та конверсії. Щоб отримати ще більше інформації, ви можете натиснути на конкретну країну та переглянути дані на рівні області або міста.

Оцінка якості трафіку GA, показник релевантності, «Місцеположення» аудиторії

Рис. 8 – «Місцеположення» аудиторії

Для великих та міжнародних компаній найбільш корисними будуть загальні дані про географічне розташування, але для невеликих бізнесів та компаній, орієнтованих на конкретну місцевість, вирішальне значення матимуть більш детальні дані.

Наприклад, якщо ваш бізнес – бутик одягу, то дані на рівні міста допоможуть зрозуміти, звідки приходять ваші клієнти, щоб ви могли створювати більш релевантний контент та оптимізувати його відповідно до розташування.

Розуміючи демографію своєї аудиторії, ви можете створювати релевантний контент, щоб відповідати на запитання користувачів та покращувати якість органічного трафіку.

Показник відмов

Показник відмов є відсотком відвідувачів, які заходять на сайт і швидко покидають його, не переходячи на іншу сторінку.

Наприклад, якщо на вашому сайті є партнерські посилання, то користувач може натиснути на таке посилання та перейти в інше вікно браузера. Показник відмов буде високим, але в даному випадку це необов’язково погано, оскільки партнерські покупки – одна з цілей вашого бізнесу.

Якщо ви компанія у сфері послуг і маєте високий показник відмов, це говорить про те, що користувачі не можуть знайти на вашому сайті ту інформацію, яку вони шукають, та йдуть.

Показник відмов буде залежати від цілей, які ви встановили в Google Analytics, і від того, який у вас бізнес.

Щоб переглянути показники відмов за різними джерелами трафіку, перейдіть до розділу «Огляд джерел трафіку».

Високий показник відмов за органічним трафіком може означати, що ви націлюєтеся на неправильні ключові слова або аудиторію.

Оцінка якості трафіку GA, показник відмов

Рис. 9 – Показник відмов

Якщо ви вже перейшли на Google Analytics 4, то знаєте, що показника відмов більше немає в інтерфейсі. Натомість GA пропонує показники залучення.

Оцінка якості трафіку GA, показники залучення

Рис. 10 – Показники залучення

GA4 позначає користувачів, які відвідали більше однієї сторінки, виконали цільову дію або перебувають на сайті більше 10 секунд, як «залучених». Цей показник зазвичай вищий, ніж показник відмов, тому що певні сеанси, які раніше вважалися відмовою, тепер класифікуються як «залучені користувачі».

Розділ «Залучення» в GA4 дає уявлення про те, скільки користувачів взаємодіють з вашим контентом і як довго, що є корисною заміною показника відмов у Universal Analytics.

Нові користувачі й ті, що повернулися

Щоб отримати більше інформації про відвідувачів, перейдіть на вкладку «Аудиторія» і натисніть «Поведінка». Тут ви знайдете дані стосовно нових користувачів та тих, що повернулися. Замість того, щоб розглядати ці показники окремо, рекомендуємо відстежувати та аналізувати їх разом.

Оцінка якості трафіку GA, показник "Нові користувачі та ті, що повернулися"

Рис. 11 – Показник «Нові користувачі та ті, що повернулися»

Згодом ви повинні побачити, як обидва числа збільшуються. Якщо ж колись відбудеться різке зменшення кількості відвідувачів, що повернулися, це може бути тривожним сигналом. У цьому випадку необхідно дослідити причини, через які це відбувається (наприклад, це може бути недавня зміна на сайті або неправильна маркетингова тактика).

Бенчмаркінг даних по трафіку

Щоб насправді зрозуміти, наскільки добре працює сайт, нам потрібні порівняльні дані. Тому в цьому розділі ми розглянемо низькі та високі значення за розглянутими вище метриками. Наприклад:

ПоказникНизькийВисокий
Показник виходів10%35%
Сторінок за сеанс<1,85,7
Час на сайті20 секунд і меньше3 хв і більше
Коефіцієнт конверсії<3%5,31% і вище
Показник відмов30% і нижче60% і вище

Зазначимо, що показник співвідношення нових та постійних відвідувачів варіюється залежно від галузі та типу бізнесу, проте 20-30% для постійних відвідувачів є тим рівнем, якого слід прагнути.

6. Як використовувати дані Google Analytics для покращення якості SEO-трафіку

Дані Google Analytics допомагають нам визначити пріоритети та розробити стратегію покращення SEO-трафіку. Щоб по-справжньому побачити переваги використання GA і підвищити якість трафіку, необхідно відстежувати показники взаємодії, конверсії та релевантності протягом тривалого періоду часу, але це лише одна частина пазлу. Стійке зростання забезпечуватиметься безперервним дослідженням, аналізом та коригуванням вашого сайту.

Що робити, щоб покращити показники залучення

On-page оптимізація

Оптимізація опублікованого контенту – це простий спосіб покращити якість вашого трафіку та збільшити зацікавленість. Для цього потрібно проводити дослідження ключових слів, що відповідають пошуковому інтенту. Згрупуйте ключові слова з подібною тематикою та визначте правильні терміни для таргетування на кожній сторінці вашого сайту.

Інші варіанти on-page оптимізації:

  • включення цільового ключового слова в перші 200 слів вашого тексту;
  • дотримання прийнятної для Google довжини заголовка (title) та опису (description) сторінки (72 символи для заголовка та 170 для опису).
  • додавання ключового слова в H1 та підзаголовки.

Тепер зосередимося на дизайні.

Подумайте про дизайн контенту

Як сказала Джинні Редіш, спеціалістка з веб-юзабіліті та письма: «Контент – це користувацький досвід».

Виходячи з цього, макет вашого сайту та спосіб споживання контенту відвідувачами мають величезний вплив на досвід користувачів. Дизайн контенту, орієнтований в першу чергу на людей, може покращити не тільки SEO, а й показники трафіку та залучення.

Ось кілька вказівок щодо того, як це зробити:

  1. Уникайте великих зображень і відео, які займають велику площу сторінки.
  2. Розділіть контент на короткі абзаци та заголовки.
  3. Підкресліть важливі слова та елементи, щоб покращити читабельність.
  4. По можливості використовуйте списки і таблиці.
  5. Подумайте, що включити у свій блог, щоб зацікавити аудиторію.

Пишіть статті, які містять потрібну кількість інформації

Статті мають бути вичерпними, але не надто довгими чи короткими. Не орієнтуйтеся лише на кількість слів, головне – користь для відвідувачів. Якщо ви просто намагаєтеся по максиму використовувати цільові ключові слова чи надаєте непотрібний контент, який насправді не вирішує їхні проблеми, вони це будуть бачити.

Щоб цього не сталося, скористайтеся цими порадами:

  1. Створюйте статті, які відповідають по кількості слів публікаціям тих конкурентів, що високо ранжуються, але також намагайтеся робити зміст стислим, щоб не перевантажувати читачів.
  2. Створюйте довші статті, які можна рекламувати в інших каналах, наприклад у соціальних мережах.
  3. Створюйте довші статті, які збільшують час перегляду сторінок.
  4. Дотримуйтеся балансу між мовою SEO та копірайтингом. 

Стиль мовлення повинен відповідати вашій аудиторії

Переконайтеся, що ви вживаєте потрібний стиль, скориставшись цими порадами:

  1. Ми вже говорили про це раніше, але скажемо ще раз: уникайте перенасичення ключовими словами.
  2. Уникайте висловів і формулювань, незрозумілих для користувачів.
  3. Пишіть просто, рівномірно розподіляйте ключові слова по всьому контенту.
  4. Дослідіть, як ваша аудиторія спілкується, та змоделюйте свій контент після цього.

Покращіть користувацький досвід (UX)

Подивіться на свій сайт і оцініть, наскільки легко його читати, переміщатися ним, знаходити ключову інформацію та виконувати будь-які дії.

Ось декілька швидких порад:

  • розмістіть CTA в підходящих місцях;
  • перевірте читабельність контенту;
  • переконайтеся, що інформація є легкою для навігації;
  • упевніться, що структура сайту зручна для користувачів.

Переконайтеся, що дизайн сайту добре працює як на комп’ютерах, так і на мобільних пристроях

Оскільки все більше споживачів купують в інтернеті майже все, гарний мобільний UX сприятиме вашому загальному рейтингу в результатах пошуку. Ось п’ять порад щодо оптимізації адаптивного сайту:

  1. Перевірте Page Speed Insights для мобільних пристроїв чи комп’ютерів.
  2. Переконайтеся, що всі елементи належним чином видимі та читабельні як на комп’ютерах, так і на мобільних пристроях.
  3. Оптимізуйте масштаб зображення на мобільних пристроях.
  4. Спростіть навігацію.
  5. Скоротіть текст.

Що робити, щоб покращити показники конверсії

Використовуйте методи прямого відгуку у копірайтингу

Використовуйте переконливу мову, яка спонукає користувачів до негайних дій. Текст має бути адресним та точним. Так, за даними Міністерства освіти США, 54% дорослих американців читають на рівні шостого класу або нижче. Отже, чим простіший текст, тим краще.

Оптимізуйте заклики до дій

Переконайтеся, що CTA розміщені в належних місцях, мають потрібний колір і правильний текст. Використовуйте потужні й емоційні слова, які приведуть до швидких перемог. Ви здивуєтеся, як зміна одного слова або кольору може різко збільшити кількість конверсій. Не кажучи вже про те, що це робочий спосіб гарантувати, що SEO приносить конверсії та потенційних клієнтів.

Уникайте будь-яких елементів, які можуть відволікати користувача

Хоча деякі сайти можуть пропонувати своїм відвідувачам спливаючі вікна, в більшості випадків користувачі намагаються їх закрити, щоб повернутися до прокрутки. З огляду на це, уникайте спливаючих вікон, численних CTA та банерів. Якщо люди завжди поспішають покинути ваш сайт, це, безумовно, не допоможе жодному елементу вашої маркетингової стратегії.

Що робити, щоб покращити показники релевантності

Націлюйтеся на правильні ключові слова

Перш ніж створювати сторінку або блог, почніть з дослідження ключових слів, щоб визначити, на які фрази ви повинні націлювати свій контент. Думайте, як клієнт, і намагайтеся точно визначити ті інтенти, які є трендовими у вашій галузі.

Крім того, визначте long-tail запити (ключові слова «з довгим хвостом»), специфічні для тієї ніші, яку ви обслуговуєте. Таким чином, ваш контент буде орієнтований на вузькоцільову аудиторію, тому коефіцієнт конверсії буде вищим.

Зосередьтеся на тих ключових фразах, що відповідають пошуковому інтенту

Якщо вибрані вами ключові слова є неефективними, перевірте, чи дібрані правильні ключові слова та чи відповідають вони цілям пошуку. Досліджуйте, що роблять конкуренти, щоб створити свій контент на основі цих ключових слів.

Локалізуйте контент, щоб охопити місцеву аудиторію

Створюйте контент, який відповідає вашому місцезнаходженню. Наприклад, якщо у вас є піцерія в Чикаго, ви можете створити блог про найкращі місця, де можна придбати свіжий сир в Чикаго. Тож замість того, щоб просто розробляти випадковий контент, подумайте про його локалізацію та приклади, які приваблять найбільш кваліфіковану аудиторію.

Працюйте над швидкістю сайту

У наш час споживачам потрібна інформація зі швидкістю світла. За фактами, 1 з 4 споживачів залишає сайт, завантаження якого займає більше 4 секунд. Щоб покращити цей показник, пройдіть перевірку в інструменті Google Page Speed Insights. Це дозволить оцінити швидкість сайту та визначити елементи, які сповільнюють його роботу.

Використовуйте дані Google Analytics для вимірювання та покращення якості SEO-трафіку

Зрештою, більш кваліфікований трафік = більше грошей на рахунку.

Таким чином, ваша загальна мета має полягати в створенні якісного сайту, контенту та користувацького досвіду, щоб перетворити відвідувачів у лояльних клієнтів.

Для досягнення цих цілей відслідковуйте показники взаємодії (час перебування на сайті та кількість сторінок за сеанс), конверсії (надсилання форм чи інші цільові дії) та релевантності (показник відмов і географічне розташування користувачів).

Створіть список зі 3-4 пріоритетних показників, визначте реалістичну ціль для кожного з них та намагайтеся їх досягти. Що для цього потрібно, ми розказали у статті.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: