Як визначити CMS сайту або фреймворк, на якому він розроблений



Побачивши сучасний сайт зі зручним інтерфейсом, хочеться запозичити його фішки для просування власного веб-ресурсу. Чи не перше питання, яке виникає – це вибір його програмного забезпечення, яке ще називають CMS, або рушій.

Напевно, вам знадобиться дізнатися CMS сайту і при розробці сайту з нуля. Незважаючи на першу думку, що з цим не впоратися без знань про роботу серверів, все зовсім інакше. Сьогодні розповімо про те, як зрозуміти, на якому рушії або фреймворку розроблений сайт, що сподобався вам. Але спочатку розберемося, у чому між ними полягає різниця.

1. Рушії та фреймворки: на чому зроблено сайт

CMS (Content Management System) – це система керування контентом. Не враховуючи технічні особливості роботи веб-ресурсу, адміністратор з її допомогою може управляти інформацією. Наприклад, додавати, редагувати та видаляти текстові, аудіо- та відеоматеріали. Також можна створювати нові веб-сторінки, редагувати каталоги товарів в інтернет-магазинах та здійснювати безліч інших дій онлайн. Сьогодні особливо актуальна й опція налаштування seo-параметрів.

У кожного рушія є свої інструменти адміністративної панелі, свої особливості та реалізація дизайну. Найпопулярнішими CMS вважаються WordPress, Joomla та 1C Bitrix, трохи менше – Drupal та OpenCart.

Переваги розробки сайту на CMS:

  • не потрібні спеціальні знання та навички програмування;
  • якщо потрібна інструкція, легко знайти супутню документацію у мережі;
  • можливості сайту легко розширити, використовуючи плагіни;
  • технологія вже є, знадобляться дизайн, заповнення контентом і настроювання опцій.

Що ж до фреймворків, то вони є набором певних заготовок для програмної платформи. Це якийсь шаблон із вбудованими інструментами, до якого можна внести додаткові зміни, але не доведеться писати весь код із нуля. Фреймворк – проміжний програмний продукт між системою CMS, де користувачеві нічого не потрібно винаходити, та написаним програмним кодом, який дійсно потрібно вміти створювати. Він дає зручність розробки і скорочує витрати на створення веб-сервісів, але відкритість коду вимагає окремого вирішення завдання безпеки.

Крім того, фреймворки вирішують такі завдання, як робота із системою файлів, обробка помилок. Програми, створені з їхньою допомогою, значно простіше доопрацьовувати, оскільки структура автоматизована. А наповнення багато в чому залежить від поставлених завдань. Фреймворки прив’язані до мов програмування чи конкретних технологій – підсумкова якість продукту та супутня техпідтримка сильно залежить від кваліфікації вихідного виконавця.

Переваги розробки сайту за допомогою фреймворку:

  • можливість активно змінювати веб-ресурс (менше обмежень щодо функціональності);
  • вище продуктивність, є готові пакети для доповнення програмного продукту;
  • тестування на помилки підвищує безпеку.

2. Методи визначення CMS: пробуємо вручну

Отже, якими методами може бути виконана перевірка CMS, щоб зрозуміти, як працює ресурс, що сподобався вам.

  1. Двигун у футері сайту

Найпростіше, з чого можна почати – подивитися, чи ця інформація не написана у футері сайту, якщо він імовірно створювався на основі шаблону. Назва CMS може бути написана внизу дрібним шрифтом, але, як правило, сучасні відвідувані сайти цю опцію відключають.

Як визначити CMS сайту, приклад на базі Joomla

Рис. 1 – Приклад сайту на базі Joomla

2. Вид необроблених посилань

Візуальне оформлення посилань на сайт теж може багато розповісти. Єдиний момент – для цього вони не повинні оброблятись генератором URL. Відповідно, WordPress покаже посилання як site.com/р=123, Joomla – як site.com/content/view/12/345/, інші рушії також будуть демонструвати інший вид посилань, їх можна загуглити.

Необроблене посилання

Рис. 2 – Приклад необробленого посилання на сайті Київського планетарію

3. Вхід до адмінпанелі

Щоб дізнатися про CMS, можна спробувати ввести посилання для входу в адміністративну панель сайту. Змінюючи приставки різних рушіїв, підбираєте необхідну комбінацію. Вгадати нескладно, оскільки поширених рушіїв не так багато:

  • WordPress – site.com/wp-admin/.
  • Joomla – site.com/administrator/.
  • 1С Бітрікс – site.com/auth/.
  • Drupal – site.com/user/.
  • OpenCart – site.com/admin/.
Посилання на вхід до адмінки PPCSEO

Рис. 3 – Приклад входу до адмінки, сайт PPCSEO

Якщо комбінація не підійшла, значить, або ресурс не на CMS, або варто скористатися іншим способом визначити платформу.

4. Початковий html-код

Натиснувши в браузері комбінацію клавіш Ctrl+U, можна відкрити вкладку з вихідним html-кодом сайту. Метатег «generator» допоможе визначити тип CMS точніше: як правило, він прописується у структурі. Наприклад, <meta name=”generator” content=”WordPress 3.5″ />.

У нашому випадку, втім, варіант написання виглядає інакше, але все одно визначити CMS можна:

Код сайту із зазначенням CMS

Рис. 4 – Приклад коду сайту із зазначенням CMS

На багатьох сайтах метатег «generator» видалено, тому легше скористатися іншими варіантами.

5. Шлях до файлів оформлення

На сторінці коду сайту знадобиться посилання на файли оформлення css та js. Вони будуть відрізнятися для кожній CMS. У кореневій системі WordPress ви побачите wp-content або wp-includes. А, наприклад, у Drupal це буде виглядати як /sites/default/files.

Шлях до файлів оформлення

Рис. 5 – Приклад шляху до файлів оформлення

6. Robots та службові сторінки

Незалежно від того, на якому рушії працює сайт, на ньому є файл robots.txt, який відповідає за індексування, а також заборону на показ та дублювання сторінок технічного призначення. Так ось, відкриємо сайт і доповнимо адресний рядок “/robots.txt”. Дізнавшись назву директорій, ми зрозуміємо, яка CMS використовується в цьому випадку.

За аналогією з попереднім прикладом візьмемо рушії WordPress і Drupal: їх можна відрізнити за рядками «Disallow: /wp-admin/» та «Disallow: /?q=admin/».

7. Заголовки http:/

Щоб зрозуміти, чи доступний контент пошуковим роботам, потрібно іноді перевіряти відповідь сервера. Як дізнатися CMS сайту – інформація про рушії міститься в http-заголовках відповіді. Щоб перевірити їх, легко скористатися таким сервісом як Checkmy. Вводиться адреса та надсилається запит.

Як дізнатися CMS сайту, сервіс Сheckmy

Рис. 6 – Інтерфейс сервісу Сheckmy

У пошуку може допомогти рядок X-Powered-CMS або Set-Cookie. Варто вказувати URL-адресу з основним протоколом, щоб уникнути перевантаженості інформацією.

3. Автоматична перевірка CMS сайту – підключаємо онлайн-сервіси, розширення та парсери

Якщо результат не вразив, то можна скористатися спеціальними програмами. Їхній принцип роботи загалом схожий: потрібно лише ввести необхідний вам URL та отримати результат.

Серед найкращих програм, які онлайн-світ готовий запропонувати користувачам, виявилися такі:

  • ITrack – лідер за поширеністю, у його основі понад 60 систем управління;
Сервіс ITrack

Рис. 7 – Інтерфейс сервісу ITrack

  • WhatCMS – зручний, визначає під 400 різних рушіїв та мову програмування, якою він зроблений;
Сервіс WhatCMS

Рис. 8 – Інтерфейс сервісу WhatCMS

  • 2ip – простий та зрозумілий інтерфейс, розпізнає до 70 CMS, але іноді дає хибний результат;
Сервіс 2ip

Рис. 9 – Інтерфейс сервісу 2ip

  • Built With – може показати не тільки рушій або фреймворк, але й аналітику веб-ресурсу, тому потрібні дані опиняться в розділі Content Management System унизу сторінки.
Сервіс Built With

Рис. 10 – Інтерфейс сервісу Built With

Є й розширення для браузерів з функцією автоматичного визначення рушія або фреймворку – як підвид перерахованих вище десктопних програм, так і самостійні розробки. Працюють через Chrome та інші браузери. Це ще зручніші інструменти, які чи не в один клік відповідають на питання, як дізнатися, на якій платформі зроблено сайт. У їхньому рейтингу лідирують Wappalyzer , підтримуваний більшістю браузерів, та WhatRuns , який за кількістю даних трохи поступається іншим.

Сервіс Wappalyzer

Рис. 11 – Інтерфейс сервісу Wappalyzer

Cервіс WhatRuns

Рис. 12 – Інтерфейс сервісу WhatRuns

Не можна не згадати й програми-парсери, які бувають десктопними та серверними. На підставі заданих параметрів вони збирають інформацію та визначають дані, потрібні вам. Наприклад, допомагають вирішити завдання SEO щодо індексації або зворотних посилань. Визначають вони й CMS. Найпоширеніший серед цих інструментів A-Parser: він видає потрібну інформацію швидко, але має лише платну версію.

Сервіс A-Parser

Рис. 13 – Інтерфейс сервісу A-Parser

Таким чином, варіантів, як дізнатися рушій сайту, який вам сподобався – багато. Чи користуватиметеся найзручнішою для вас програмою на постійній основі або вдастеся до ручних способів визначення декілька разів, залежить тільки від ваших подальших намірів. Зробити якісний веб-ресурс складно, тому потрібно придивлятися не тільки до інтерфейсу та адмінки, проте й всебічно вивчити параметри аналітики, а також спілкуватися з досвідченими вебмайстрами. Але результат вартий того. Успіхів у цій нелегкій справі!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитися

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: